Orlen-Lietuva

FAKTA: Stora företag i Litauen

Vi vill bidra till att öka kännedomen och kunskapen om Litauen och därför kommer vi att blanda våra lite mer analytiska inlägg med inlägg som detta – ett lite enklare och lite kortare faktainlägg. Den här gången ska vi titta lite närmare på några av de största företagen i Litauen. Trots att det är ett grannland, så gissar vi att de flesta förtagen nedan är obekanta för dig. Har jag rätt?

 1. Maxima Group
  Det här är en av Litauens största detaljhandelskedjor, med butiker runt om i landet. Maxima Group säljer en mängd produkter, inklusive livsmedel, kläder, elektronik och hushållsvaror.
 2. Orlen Lietuva
  Det här är Litauens största raffinaderi, som är en del av den polska energijätten PKN Orlen. Orlen Lietuva raffinerar olja och producerar en mängd olika petrokemiska produkter, inklusive bensin, diesel och flygbränsle.
 3. AB Šiaulių bankas
  Det här är en av de största inhemska bankerna i Litauen, med en stark närvaro i hela landet. Šiaulių bankas erbjuder en brett utbud av finansiella tjänster, inklusive lån, sparkonton, betal- och kreditkort samt investeringstjänster. Banken har också en stark digital plattform för online- och mobilbank, som gör det enkelt för kunderna att hantera sina finanser på ett bekvämt sätt.
 4. UAB Lietuvos dujos
  Det här är Litauens största gasleverantör, som är ansvarig för att säkerställa att landets hushåll och företag har tillgång till gas. Företaget är också involverat i gasförsäljning till andra länder i regionen.
 5. UAB Baltic Amadeus
  Det här är en ledande leverantör av IT-tjänster och tekniklösningar i Litauen. Företaget hjälper sina kunder att förbättra deras affärsprocesser och öka effektiviteten genom att erbjuda teknisk support, programvaruutveckling och andra tjänster.

Ovan är bara några av de största företagen i Litauen, men det finns många fler som bidrar till landets ekonomiska tillväxt och utveckling. Genom en kombination av innovation, hårt arbete och en stark vilja att framgång, har litauiska företag blivit en viktig kraft i den regionala ekonomin.

Bild: Orlen.pl, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.


Publicerat